Wat wil de politiek?

Kunst & cultuur zijn een publieke zaak en daarom draagt ook de overheid bij aan de ontwikkeling en toegankelijkheid ervan. Maar waar plaatsen de politieke partijen cultuur in hun toekomstplannen?

Is het een speerpunt om een innovatieve economie te blijven en uit te bouwen? Of een post waarop veel bezuinigd gaat worden? Een greep uit de beschikbare cultuurparagrafen in de diverse verkiezingsprogramma’s: D66 wil een ‘substantieel’ deel van de cultuursubsidies via een investeringsfonds voor kunst & cultuur verdelen en het CDA wil meer aandacht voor amateurkunst maar de verantwoordelijkheid hiervoor decentraliseren.

De PvdA bepleit nieuwe vormen van samenwerking tussen culturele instellingen, kunstenaars en scholen die de kwaliteit van muziek- en cultuuronderwijs een nieuwe impuls geven. Groen Links trekt meer geld uit voor o.a. jeugdtheater, terwijl de SP de toegang voor alle rijksmusea gratis wil maken. De VVD, het CDA en de Christen Unie zijn voor afschaffing van de Wet Werk en inkomen kunstenaars (WWIK), die kunstenaars een aanvulling op hun inkomen geeft als zij niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Meer lezen? Bekijk hier de volledige cultuurparagrafen uit de verkiezingsprogramma’s.

Reageren is niet mogelijk